De Simpele Gast (Le Dîner de Cons)

Gespeeld tijdens het seizoen 2002-2003

De Simpele Gast (Le Dîner de Cons)
Komedie
Auteur:
Francis Veber
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Vertaling:
Boudewijn Vander Plaetse
Cast:
Eugène Delabie
Jef Depaepe
Johan Depaepe
Bart Opsomer
Stefan Vancraeynest
Darline Vanneste
Kurt Velghe
Trui Verbeke
Speeldata:
vrijdag 15 november 2002
zaterdag 16 november 2002
dinsdag 19 november 2002
vrijdag 22 november 2002
zaterdag 23 november 2002
dinsdag 26 november 2002
woensdag 27 november 2002
vrijdag 29 november 2002
zaterdag 30 november 2002
Verhaal:

Elke woensdagavond hebben Pierre De Dekker en zijn vrienden een 'sullensouper'. Het principe is eenvoudig: iedereen brengt een sul mee en wie de stomste idioot geïnviteerd heeft, wordt als overwinnaar van de avond uitgeroepen.
Vanavond is Pierre in de wolken. Hij heeft een parel van een sul gevonden, een idioot van wereldklasse. Het is Frans Rondelé, boekhouder op het Ministerie van Financiën en gepassioneerd bouwer van maquettes. Maar wat Pierre niet weet is dat Frans de kunst verstaat om alles in de war te sturen of een catastrofale wending te laten nemen. De vraag is echter of Frans wel de grootste idioot is.
'De simpele gast' is een fijne komedie. Het is ontspanning op niveau: goed geschreven, plezierig van het begin tot het einde, vol onvoorziene wendingen en met personages die uit het leven gegrepen en juist daarom komisch zijn. Maar zoals in iedere komedie houden we een schrijnend gevoel van de onvolmaaktheid van het menselijk ras over.
Francis Veber is in Frankrijk en ook bij ons bekend als auteur van komedies. Maar hij verwierf ook naam als scenarioschrijver van Franse en buitenlandse films.
Sedert zijn creatie in 1993 heeft 'Le Dîner de Cons' een enorm succes gekend en werd het in 1998 verfilmd. Het ZT is het eerste amateurtheater dat het stuk in Vlaanderen speelt.