Drie versies van het leven (Trois versions de la vie)

Gespeeld tijdens het seizoen 2004-2005

Drie versies van het leven (Trois versions de la vie)
Tragikomedie
Auteur:
Yasmina Reza
Regie:
Jef Depaepe
Vertaling:
Hugo Claus
Cast:
Griet Bogaert
Roos Courtens
Sibelijn Courtens
Eugène Delabie
Hilde Haerynck
Bart Opsomer
Judith Remmerie
Speeldata:
vrijdag 28 januari 2005
zaterdag 29 januari 2005
dinsdag 1 februari 2005
vrijdag 4 februari 2005
zaterdag 5 februari 2005
dinsdag 8 februari 2005
woensdag 9 februari 2005
vrijdag 11 februari 2005
zaterdag 12 februari 2005
Verhaal:

Drie keer dezelfde avond, drie keer dezelfde omstandigheden: Sonja en Henri zijn thuis, zij probeert te werken, zoontje Arnaud wil niet slapen en zeurt om een koekje. Discussie over zijn opvoeding. Plots wordt er gebeld. Hubert en zijn vrouw Ines staan voor de deur, een dag te vroeg. Niets is voorbereid en toch hangt zoveel van dit etentje af. Henri, een astrofysicus, heeft de voorbije drie jaar niks gepubliceerd en heeft de steun van Hubert nodig om te promoveren. Inderhaast worden worstjes, chips en een doos Fingers bovengehaald, en wat er in huis is aan drank. Het kind blijft maar op zijn moeder roepen, en Hubert heeft slecht nieuws voor Henri…
Drie keer gebruikt Yasmina Reza dezelfde plot en dezelfde personages, maar drie keer neemt de avond die op dezelfde manier begint door subtiele wijzigingen een andere wending: drie keer andere coalities en constellaties, telkens met andere strategieën en manoeuvres, nu eens tegen elkaar, dan weer met elkaar of voor zichzelf alleen.
"Drie versies van het leven" (2000) is een komedie van de vergissing, die resulteert in een tragikomedie met een menselijke onthulling van wat achter de vergissing schuilgaat.
Naar de vorm is elk van de drie delen als het ware associatief met het werk van Alan Ayckbourn ('Om liefdeswil'), Edward Albee ('Wie is er bang van Virginia Woolf') en de afbraakrelaties van Lars Noren ('Nachtwake').
In februari 2000 bracht het ZT van dezelfde auteur 'Kunst' (1994) in regie van Boudewijn Vander Plaetse.