Echtelijke illusies (L'illusion conjugale)

Gespeeld tijdens het seizoen 2015-2016

Echtelijke illusies (L'illusion conjugale)
Bitterzoete komedie
Auteur:
Eric Assous
Regie:
Jef Depaepe
Vertaling:
Jef Depaepe
Creatie voor Vlaanderen en Nederland
Cast:
Bart Opsomer
Judith Remmerie
Vincent Vanhoutteghem
Speeldata:
vrijdag 29 januari 2016
zaterdag 30 januari 2016
dinsdag 2 februari 2016
vrijdag 5 februari 2016
zaterdag 6 februari 2016
woensdag 10 februari 2016
vrijdag 12 februari 2016
Verhaal:

Met de bitterzoete komedie “Echtelijke illusies” verruimt Eric Assous het klassieke maar eeuwig jonge thema van de man-vrouwrelatie (binnen het huwelijk) met een vrij brutale variante.
Jeanne en Maxime zijn al jaren getrouwd, en dat huwelijk is, op grond van beider wijsheid en respect voor elkaar, duurzaam en stabiel. Kortom, ze zijn gelukkig. Tot nieuwsgierigheid de kop opsteekt…
Op een dag vindt Jeanne het tijd voor een ‘stand van zaken’: “Ge zegt mij hoeveel affaires ge tijdens ons huwelijk hebt gehad, en ik doe hetzelfde… Ge geeft mij een getal, ik geef u een getal. Maar geen namen!”
Een heikele vraag, die de bonafide maar oeverloos jaloerse echtgenoot niet alleen in verlegenheid brengt, maar ook furieus maakt. Wat volgt is een grappig, intelligent spel van aanval en verdediging, dat een verrassende wending krijgt, als vriend Claude dit delicate scenario binnenstapt.
Er bestaat geen leugen zonder gevolg, geen waarheid zonder gevaar. Wat blijft er uiteindelijk over van Maxime’s vriendschap voor Claude? En van zijn huwelijk? Heeft Oscar Wilde dan toch gelijk, als hij stelt dat een gelukkig huwelijk uit meer dan twee personen bestaat?
De Franse toneelauteur Eric Assous, die als geen ander met spanning, humor en verbale steekspelen het publiek kan amuseren, won met dit stuk de Molière 2010 voor de beste auteur. Het Zwevegems Teater brengt de creatie voor Vlaanderen en Nederland.