De Kneep (The Knack)

Gespeeld tijdens het seizoen 1972-1973

De Kneep (The Knack)
Komedie
Auteur:
Ann Jellicoe
Regie:
Raf Lesage
Vertaling:
Paul Rodenko
Cast:
Moniek Debels
Eugène Delabie
Filip Deprez
Luc Janssens
Speeldata:
zondag 19 november 1972
zondag 26 november 1972
Verhaal:

'De Kneep' gaat over jonge mensen die intelligent genoeg zijn om zich op normale wijze te uiten. Toch kunnen ze hun emoties niet helder weergeven. Eigenlijk leven ze naast elkaar, hun enig contact krijgen ze via het spel. Dit spelplezier is de camouflerende uitdrukking van een onderstroom van emoties, angst en onzekerheid. Ze weten niet waarom ze bang zijn, ze weten zelfs niet eens dát ze bang zijn.
Drie jongens, Tom, Stevens en Peter, wonen in één huis. Stevens probeert via het spel zijn onzekerheid te verschuilen achter een masker. Tom weet zich aardig in evenwicht te houden en Peter, de huiseigenaar, is bang.
In dat huis komt het meisje Anneke de Jong de weg vragen naar het sterhuis Union. Vanaf dat moment begint het spel van aantrekken en afstoten.
Eerst is Stevens aan de winnende hand, terwijl Peter toekijkt hoe Stevens het aanpakt. Peter heeft het voordeel dat hij de huiseigenaar is. Als Anneke flauwgevallen is, probeert Stevens Peters zwakke punt te raken. Hij belooft Peter een aandeel in zijn vriendinnenschaar als hij Tom het huis uitzet. Stevens vindt hem lastig worden. Hun plannen worden verstoord door Anneke. Zij beschuldigt Peter ervan dat hij haar van haar eer beroofd heeft. Stevens ontkent dat. Peter wil het tegendeel bewijzen. Onder het waakzaam oog van Tom blijven Peter en Anneke alleen achter.