De ballade van het groot verdriet (in creatie)

Gespeeld tijdens het seizoen 1985-1986

De ballade van het groot verdriet (in creatie)
Bittere komedie
Auteur:
Stefan Vancraeynest
Regie:
Raf Lesage
Cast:
Jan Baert
Jo Barrezeele
Mieke Berghman
Magda Callens
Aurel Decock
Eugène Delabie
Jef Depaepe
Rik Depraetere
Joris Sustronck
Stefan Vancraeynest
Lieven Vanhee
Mia Vanoutryve
Trui Verbeke
Speeldata:
Friday 18 April 1986
Saturday 19 April 1986
Wednesday 23 April 1986
Friday 25 April 1986
Saturday 26 April 1986
Sunday 27 April 1986
Tuesday 29 April 1986
Verhaal:

"Het groot verdriet" is de stamkroeg van enkele generatiegenoten die elk wel een andere reden hebben om er na de dagtaak neer te strijken. Toch zoeken ze daar alleen een beetje hetzelfde, of ze nu leraar, ex-koloniaal, architect of acteur zijn.
"In dit nest zitten we onszelf te bevuilen… in incestueuze verwantschap vijanden te fantaseren die niet eens bestaan… ons hart te luchten, onze gal uit te spuwen en onze zatte kop te spuien… storm te lopen tegen de… tegen de hele wereld… die ons steeds weer in de weg staat…".
Zo formuleert de hoofdfiguur hun steriel aanpassingsvermogen aan de wereld waarin ze na hun studententijd gedropt werden. We zijn er getuige van een avond zoals die zich elke dag en zelfs overal kan afspelen: een botsing tussen schijnbaar verschillende werelden, die elkaar in dit milieu aantrekken en in essentie toch ergens elkaar afstoten. Eén voor één worden de kroegbezoekers genadeloos afgevoerd.
Een spel met een bittere ondertoon, maar ook met een scherp gevoel voor woord- en situatiehumor; met vlotte, rake dialogen en fijne woordspelingen die zowel de mensenkennis als de taalvaardigheid van de auteur uitvoerig demonstreren.
En met veel nostalgie naar de zestiger jaren.