Van tafel en bed (uit: The Norman Conquests)

Gespeeld tijdens het seizoen 1993-1994

Van tafel en bed (uit: The Norman Conquests)
Tragikomedie
Auteur:
Alan Ayckbourn
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Vertaling:
Bob Stijnen
Cast:
Magda Callens
Roos Courtens
Eugène Delabie
Mia Demeyere
Jef Depaepe
Stefan Vancraeynest
Speeldata:
vrijdag 4 februari 1994
zaterdag 5 februari 1994
zondag 6 februari 1994
dinsdag 8 februari 1994
woensdag 9 februari 1994
vrijdag 11 februari 1994
zaterdag 12 februari 1994
zondag 13 februari 1994
dinsdag 15 februari 1994
woensdag 16 februari 1994
vrijdag 18 februari 1994
Verhaal:

Alan Ayckbourn is geen onbekende voor het publiek van het ZT: het is de vierde maal dat een stuk van deze meest gespeelde moderne, Engelse komedieschrijver op het programma staat. Onder de titel "Willem de Veroveraar" (1974) schreef Ayckbourn drie avondvullende stukken die samen een bijzonder ingenieus geheel vormen, maar ook afzonderlijk kunnen gespeeld worden. Ze behandelen – elk op een afzonderlijke locatie – de voorvallen in een familie gedurende een weekend.
"Van tafel en bed" is het eerste stuk van de trilogie "Willem de Veroveraar" en speelt in de eetkamer. Ergens op het platteland zorgt de jongste zuster in het ouderlijk huis al jaren voor haar bedlegerige moeder en probeert ze ook een relatie aan te gaan met een vrijgezel en al te toegewijd veearts. Haar familieleden die ze enkel met Kerstmis ziet, heeft ze gevraagd om voor een weekend op moeder te passen. Voor één keer wil ze er enkele dagen uit zijn, maar met wie?
Zoals meestal bij Ayckbourn raken de menselijke relaties in de war, zonder dat iemand er eigenlijk schuld aan heeft.
"Van tafel en bed" heeft veel prijzen weggekaapt omdat de auteur zich hier op zijn best toont in het observeren van de kleine kantjes van het menselijk ras: dagdagelijkse mensen van onze tijd in tragikomische situaties. Je zou er de hele tijd hartelijk mee lachen als het niet zo zielig en melancholisch was!