Met vrienden aan tafel (Dinner with Friends)

Gespeeld tijdens het seizoen 2010 - 2011

Met vrienden aan tafel (Dinner with Friends)
Tragikomedie
Auteur:
Donald Margulies
Regie:
Jef Depaepe
Vertaling:
Jef Depaepe
Cast:
Sylvia Delabie
Bart Opsomer
Kathy Thiriaux
Stoffel Van Boeckxsel
Speeldata:
vrijdag 19 november 2010
zaterdag 20 november 2010
dinsdag 23 november 2010
vrijdag 26 november 2010
zaterdag 27 november 2010
dinsdag 30 november 2010
woensdag 1 december 2010
vrijdag 3 december 2010
Verhaal:

“Met vrienden aan tafel” (2000) gaat over dingen die ons bezighouden, die zelfs een groot deel van ons leven beheersen: relaties, partnerkeuze, huwelijk, liefde, seks.
Op de luchtige toon van een komedie à la Woody Allen vertelt Margulies ons het verhaal van twee koppels, vier vrienden, twee huwelijken. Het ene, dat van Karen en Steven, “helemaal geslaagd”, en het andere, dat van Lies en Tom, “op de rand van de afgrond”, omdat Tom zijn leven wil overdoen. Nadat ze twaalf jaar vriendschap en geluk gedeeld hebben, samen op vakantie zijn gegaan, gastronomisch hebben gegeten, plezier hebben gemaakt, en elkaars kinderen hebben zien opgroeien, valt dus de bom, de crisis, die rigoureus een einde maakt aan dat aangenaam en geruststellend vriendschappelijk evenwicht van weleer.
Eenzaamheid, frustratie, angst, vreugde, zekerheid? Wat brengt de nasleep van deze breuk voor het “perfecte” stel dat Karen en Steven zijn? Wat houdt hun huwelijk overeind? Hun engagement? Misschien. Hun onderlinge afhankelijkheid? Of de veilige geborgenheid die ze bij elkaar vinden? De liefde natuurlijk ook. Wat de seks betreft…
We hebben het allemaal al wel eens meegemaakt. Hebben wij het antwoord gevonden? Glimlach, lach, huil zelfs, als je daar zin in hebt. Daar dient de tragikomedie immers voor.
Donald Margulies won met “Dinner with friends” in 2000 de prestigieuze Pulitzer Prize. Het ZT brengt in dit jubileumseizoen de creatie voor Vlaanderen.