August, August, August (herneming)

Gespeeld tijdens het seizoen 1995-1996

August, August, August (herneming)
Allegorie
Auteur:
Pavel Kohout
Regie:
Stefan Vancraeynest
Vertaling:
Michel Oukhow en Walter Tillemans
Cast:
Jo Barrezeele
Magda Callens
Roos Courtens
Eugène Delabie
Jef Depaepe
Griet Lapierre
Ortwin Malfait
Barbara Nottebaert
Bart Opsomer
Christa Scherpereel
Joris Sustronck
Lieven Vanhee
Manègepersoneel:
Jo Barrezeele
Johan Rigole
Waldo Rigole
Joost Vandecasteele
Kapel:
Jan Baert
Jef Biesbrouck
Ruben Depaepe
Roel Desyn
Geert Lesage
Luc Mullebroeck
Christophe Van Asten
Speeldata:
Friday 2 February 1996
Saturday 3 February 1996
Sunday 4 February 1996
Monday 5 February 1996
Tuesday 6 February 1996
Wednesday 7 February 1996
Thursday 8 February 1996
Sunday 11 February 1996
Tuesday 13 February 1996
Wednesday 14 February 1996
Verhaal:

"August, August, August" van de Tsjechische auteur Pavel Kohout is een allegorisch stuk waarin de ondertussen genoegzaam bekende auteur de machinaties van de U.S.S.R. presenteert, haar onderdrukking van de Warchaupactlanden, de Tsjechische onafhankelijkheidsgedachte die resulteerde in de Praagse lente en de universele drang van de mens naar vrijheid en onafhankelijkheid, naar zelfrealisering ook. Als locatie voor deze universele thematiek kiest hij een circus. Op zichzelf al symbolisch geladen. Het leven een circus?
De directeur is een cynische dictator, de stalmeester een fascist die enerzijds zijn volk terroriseert en die anderzijds de directeur opvrijt, de circusartiesten zijn vooral clowns, vandaar de titel, die ervan dromen de Lippizaners te dresseren, act die van oudsher voorbehouden is voor de directeur en dus als het hoogste goed moet doorgaan.
Aan de verwezenlijking van die levensdroom worden voortdurend wisselende voorwaarden gesteld die de clowns met hun grenzeloze fantasie één voor één inlossen. Als ze dan uiteindelijk ook de ultieme conditio sine qua non hebben vervuld worden ze in de kooi gelaten voor een dressuurnummer. De Lippizaners blijven echter veilig op stal en de naïevelingen worden een tractaat voor de drieste leeuwen.
Ondertussen laat de auteur zijn publiek maar gieren met de dolle fratsen van zijn clowns en genieten van een schitterende scenografie.