Burgerman en de Brandstichters (Biedermann und die Brandstifter)

Gespeeld tijdens het seizoen 1996-1997

Burgerman en de Brandstichters (Biedermann und die Brandstifter)
Parabel
Auteur:
Max Frisch
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Vertaling:
Toon Brouwers
Cast:
Jo Barrezeele
Magda Callens
Martine Degraeve
Eugène Delabie
Rik Depraetere
Stefan Vancraeynest
Lieven Vanhee
Mieke Vanoverberghe
Het koor, de brandweermannen/vrouwen:
Tijl Ceulenaere
Roos Courtens
Aurel Decock
Ortwin Malfait
Judith Remmerie
Simon Vancraeynest
Speeldata:
vrijdag 18 april 1997
zaterdag 19 april 1997
zondag 20 april 1997
dinsdag 22 april 1997
woensdag 23 april 1997
vrijdag 25 april 1997
zaterdag 26 april 1997
zondag 27 april 1997
dinsdag 29 april 1997
vrijdag 2 mei 1997
Verhaal:

De Zwitserse toneelschrijver Max Frisch, die een belangrijke plaats bekleedt in het Europees toneel na de tweede wereldoorlog, heeft zijn naam vooral te danken aan "Biedermann und die Brandstifter".
De auteur noemt het stuk "een moraliteit zonder moraal" en vertelt een eenvoudig verhaal, waarvan de diepere betekenis voor iedere toeschouwer duidelijk is.
Biedermann (= de welgestelde burger) krijgt het bezoek van een worstelaar die hem bang maakt en onderdak afdwingt voor zichzelf en een kameraad. In de stad zijn er brandstichters aan het werk en Burgerman en zijn vrouw vrezen dat ze de daders in huis gehaald hebben. In plaats van een einde te maken aan de situatie geven ze de twee logés uit angst nog meer faciliteiten. Zelfs nadat Burgerman vaten benzine op de logeerkamer ontdekt heeft, durft hij niet ingrijpen. Dat het onvermijdelijke zal gebeuren, is reeds van in het begin duidelijk.
"Burgerman en de Brandstichters" is geen realistisch stuk, maar toont op Brechtiaanse wijze hoe een bepaalde politieke ideologie de burger in haar greep krijgt. Het stuk dateert van 1956 maar laat op een ironische manier (de grijnslach is constant aanwezig) zien dat het zelfs in het Vlaanderen van vandaag actueel is.