Midzomernachtsdroom (Midsummernight's Dream)

Gespeeld tijdens het seizoen 2003-2004

Midzomernachtsdroom (Midsummernight's Dream)
Komedie
Auteur:
William Shakespeare
Regie:
Stefan Vancraeynest
Vertaling:
Stefan Vancraeynest
Cast:
Griet Bogaert
Sibelijn Courtens
Thomas Debonne
Joke Deconinck
Judith Remmerie
Kathy Thiriaux
Christophe Van Asten
Simon Vancraeynest
Darline Vanneste
Kurt Velghe
Bavo Victoor
Speeldata:
vrijdag 16 april 2004
zaterdag 17 april 2004
dinsdag 20 april 2004
vrijdag 23 april 2004
zaterdag 24 april 2004
dinsdag 27 april 2004
woensdag 28 april 2004
vrijdag 30 april 2004
zaterdag 1 mei 2004
Verhaal:

Midzomernachtsdroom is met De Getemde Feeks de meest bekende en vaakst gespeelde komedie van de Engelse grootmeester. Het stuk speelt zich af in het mythische Athene en is één fantasie rond fundamentele thema's als liefde, begeerte, eenzaamheid, jaloersheid, domheid, hoogmoed, faalangst en de angst voor de afwijzing en de miskenning. Deze haast surrealistische sprookjesdroom is bovendien doorspekt met alle ingrediënten van de puurste theatraliteit. Het spel om het spel, de relaties tussen de personages, de virtuose vermenging van droom en werkelijkheid, van feit en illusie, de onvoorspelbare verwarring houden het publiek een droom lang in de ban. Als een elfenkoning of een sater goochelt William Shakespeare met de complexiteit van de menselijke gevoelens die hij subtiel en hilarisch presenteert en confronteert in een wervelend en aanstekelijk stuk dat zonder enige moeite de tijd heeft getrotseerd. Zoals steeds tuimelt en buitelt zijn taal, streelt en bijt ze, dartelt ze van ongebreidelde fantasie, klinkt ze afwisselend verheven, komisch-lichtvoetig en diepzinnig.
De sfeer is heidens-vitalistisch, animistisch en mythisch als van een vruchtbaarheidskomedie.
Hoewel trouw en zekerheid de onderliggende thema's zijn laat Shakespeare zich nooit verleiden tot gemoraliseer en gepreek. Hij toont integendeel de onzekerheid van de menselijke zekerheden door een vergrootglas en door de bril van de satirische humor met de nadruk op de zinnelijkheid. Met de verbeelding aan de macht.
Hoe fantastisch de personages ook zijn, hoe onwezenlijk en onwerkelijk het woud waarin het geheel zich afspeelt, hoe ongeloofwaardig Athene, hoe kronkelig en bochtig de dartele intrige, het maakt allemaal deel uit van onze droomwereld. Na twee uur totale onderdompeling in de feeërieke sfeer van dit grote-mensen-sprookje is het bruusk ontwaken uit een feestelijke Midzomernachtsdroom.