De Vrek (L'avare) in herneming

Gespeeld tijdens het seizoen 2006-2007

De Vrek (L'avare) in herneming
Komedie
Auteur:
Molière (Jean-Baptiste Poquelin)
Regie:
Jef Depaepe
Vertaling:
Jef Depaepe
Cast:
Griet Bogaert
Magda Callens
Martine Degraeve
Eugène Delabie
Ortwin Malfait
Bart Opsomer
Judith Remmerie
Christophe Van Asten
Stoffel Van Boeckxsel
Darline Vanneste
Marc Vanoutryve
Mieke Vanoverberghe
Kurt Velghe
Trui Verbeke
Speeldata:
vrijdag 26 januari 2007
zaterdag 27 januari 2007
dinsdag 30 januari 2007
vrijdag 2 februari 2007
zaterdag 3 februari 2007
dinsdag 6 februari 2007
woensdag 7 februari 2007
vrijdag 9 februari 2007
zaterdag 10 februari 2007
Verhaal:

Het zou zo mooi kunnen zijn! Cléante is verliefd op Mariane en zij op hem. Zijn zuster Elise is ook verliefd. Op Valère, en hij houdt ook van haar. Wat is dan het probleem?
Geld! Want Cléante en Elise zijn de kinderen van Harpagnon, die vooral één ding is: gierig. En dus schiet hij met de onbemiddelde Mariane en de al even berooide Valère niet op. Veel liefde en weinig geld, daar kan Harpagnon zich immers niks voor kopen. Daarom doorkruist hij de trouwplannen van zijn kinderen, die het natuurlijk daarbij niet laten. Als zijn geldkoffertje gestolen wordt, escaleert de situatie…
Molière (Jean-Baptiste Poquelin, 1622-1673) schetst in "De Vrek" (1668) het voortreffelijk portret van een manische geldwolf. Wat gebeurt er, als geld je doen en laten dirigeert? Als centen belangrijker zijn dan familie of vrienden? Kijk om je heen: de excessieve wereld van vandaag geeft er een antwoord op. Geld moet namelijk rollen…
"L'avare", één van de grootste klassiekers uit de Europese toneelgeschiedenis, is bij momenten onweerstaanbaar komisch, dan weer wrevelig en somber. Omdat Molière ons een spiegel voorhoudt.
Wij lopen immers allemaal het gevaar rijke vrekken te worden, die steeds weer nieuwe redenen vinden om hun schatten te begraven en niets af te staan aan hen, die niets hebben.