Poetsoek of 'De verstoorde concentratie'

Gespeeld tijdens het seizoen 1970-1971

Poetsoek of 'De verstoorde concentratie'
Afwisselend absurd-komisch en tragisch spektakel
Auteur:
Vaclav Havel
Regie:
Raf Lesage
Vertaling:
Boudewijn Vander Plaetse
Cast:
Jo Barrezeele
Eugène Delabie
Luc Janssens
Ortwin Malfait
Agnes Vanhuysse
Cecile Vanhuysse
Christine Vanhuysse
Mia Vanoutryve
Speeldata:
zondag 21 februari 1971
zondag 28 februari 1971
Verhaal:

Cast:
Met 'Poetsoek' of 'De verstoorde concentratie' verdwijnen wij in de sfeer van een afwisselend absurd-komisch en tragisch spektakel.
Het gemis aan concentratie bij de mens in het algemeen wordt hier verduidelijkt in het klein-burgerlijk-bureaucratische personage van professor Huml. Hij wordt afwisselend in intrigerende situaties gebracht, ofwel door zijn vrouw, door de researchgroep, zijn dulcinea of zijn secretaresse.
De auteur Vaclav Havel reageert met dit sterk satirisch spel op de wetenschap in het algemeen, die de mens enkel als objectief en rationeel wezen kan benaderen en die, spijts de technisch geperfectioneerde middelen, er niet in slaagt de diep-menselijke relaties tussen geest en ziel te benaderen. Secundo, confronteert Havel ons met een bureaucratisch machtsapparaat van een regime dat hij hekelt door middel van geëngageerde toespelingen op zijn eigen land.
Naar het einde van het stuk toe, voelen wij in het visioen van Huml dat woordenkramerij, ver doorgedreven automatisatie door computer en robot de mens enkel en alleen tot een intellectualistisch wrak herscheppen.
De constructie van het stuk is zeker niet alledaags. De toeschouwer wordt samen met Huml deelachtig aan de reusachtige chaos waarvan de evolutie opzettelijk door de auteur in een niet chronologische volgorde wordt uitgebouwd. De hoofdlijnen worden in 25 tafereeltjes versnipperd en door elkaar gegooid, niet willekeurig maar telkens met als resultaat een absurd-komische situatie.