De Maxibulen (Les Maxibules)

Gespeeld tijdens het seizoen 1973-1974

De Maxibulen (Les Maxibules)
Denderende komedie
Auteur:
Marcel Aymé
Regie:
Raf Lesage
Vertaling:
Georges Van Vrekhem
Cast:
Moniek Debels
Aurel Decock
Eugène Delabie
Filip Deprez
Ortwin Malfait
Oda Steenhoudt
Mieke Vanoverberghe, later: Roos Courtens
Speeldata:
donderdag 28 maart 1974
zondag 31 maart 1974
zondag 7 april 1974
zaterdag 27 april 1974
vrijdag 7 juni 1974
zondag 27 april 1975
Verhaal:

Bordeur, decorbouwer en acteur is onze gids in deze denderende komedie. Een kwikzilveren man die zichzelf heeft ingeschakeld in het liefdesverhaal dat we u zo dadelijk uit de doeken doen en daarbij zichzelf bevorderd heeft tot regisseur. En dit is het verhaal waarrond alles draait… de auteur Marcel Aymé vertelt het u:
"Florence Donadieu en Ludovic zijn zes maanden getrouwd. Hun liefde voor elkaar is zo volmaakt dat Ludovic besluit zijn vrouw te verlaten voordat zo 'n schone passie door de dwang en gewoonte van alledag wordt verlaagd tot een huwelijkskameraadschap. Hoewel Florence het tegenwoordige geluk verkiest boven de zaligmakende verzekeringen op de toekomst, aanvaardt zij uit liefde de scheiding en Ludovic vertrekt zonder adres na te laten. Trouw als zij is verdraagt de jonge vrouw de eenzaamheid, misschien niet zonder verdriet, dan toch zonder het te laten blijken. Haar zuster Yolande die weduwe is en onder haar weduwschap lijdt is niet het type om begrip te hebben voor een eeuwige liefde tussen twee door een oceaan gescheiden wezens. Om een einde te maken aan iets dat zij beschouwt als een uitdaging aan het leven vertrekt zij vol spanning naar Mexico om te weten te komen wat er over is van Ludovics neigingen, ten aanzien van haar zuster. Na een rondreis doorheen heel Zuid-Amerika ontdekt zij hem in Venezuela en dit is het einde van het avontuur".
Dit stuk is overigens interessant voor de schitterende manier waarop op de scène de kloof overbrugd wordt tussen enerzijds een lang verhaal, met ontzettend veel figuren en zich afspelend zowel in Frankrijk als in Zuid-Amerika, en anderzijds de presentatie op het toneel met één decor, met slechts zeven personages en een verhaal dat, ondermeer door het gebruik van flashbacks en directe overgangen, zich aan een wervelend ritme afspeelt. Maar maak u niet ongerust, steeds zal er de bijdehandse Bordeur zijn die u zal introduceren in de familie Donadieu, fabrikant van "Maxibulen".