Een smaak van honig (A Taste Of Honey)

Gespeeld tijdens het seizoen 1975-1976

Een smaak van honig (A Taste Of Honey)
Dramatisch toneelspel
Auteur:
Shelagh Delaney
Regie:
Raf Lesage
Vertaling:
Gerard K. van het Reve
Cast:
Annemie Caes
Aurel Decock
Eugène Delabie
Herman Depraetere
Mieke Vanoverberghe
Speeldata:
vrijdag 2 april 1976
zondag 4 april 1976
zondag 11 april 1976
Verhaal:

'Een smaak van honig' is volks toneel dat indruk maakt door zijn levensechtheid. De personages zijn stuk voor stuk mensen uit het werkelijk leven, gevoelsmensen met hun eigen problemen, levend aan de zelfkant van de maatschappij. De auteur filosofeert niet, klaagt niet aan, maar brengt een brok realiteit.
Wanneer we de moeder tot haar dochter horen zeggen: "… er zijn maar twee mogelijkheden voor je: werken of verrekken, en daar helpt geen lieve vader of moeder aan. Wij zitten allemaal aan het roer van ons eigen schuitje. Met een zatte kop of niet, we moeten door de klippen doorsturen…", is het duidelijk dat ze elk hun lot in eigen handen moeten nemen en geen rekening houden met de fouten die ze in het verleden hebben begaan. Inderdaad, Helen leeft voorlopig bij een man die haar straks weer zal laten vallen en ook haar dochter Jo krijgt een ongewenst kind van een jongen die haar vlug zal vergeten. Wanneer we in het laatste deel Jo tot haar vriend op zo een ergerlijke en negatieve toon horen spreken over de kinderen in de straat, dan wordt het duidelijk dat ook haar kind de kringloop niet zal doorbreken.
Uitgerafelde intriges en diepe ideeën hoeven wij in het stuk niet te zoeken. De inhoud is vrij eenvoudig maar wordt fascinerend wanneer hij door de mensen van vlees en bloed op scène wordt gebracht en de toeschouwer zich betrokken voelt bij de tragische, soms brutale en uiterst gevoelige belevenissen van de personages.