De Ratel (A Rattle For A Simple Man)

Gespeeld tijdens het seizoen 1978-1979

De Ratel (A Rattle For A Simple Man)
Komedie
Auteur:
Charles Dyer
Regie:
Roger de Paepe
Vertaling:
Alfred Pleiter
Cast:
Eugène Delabie
Stefan Vancraeynest
Mia Vanoutryve
Speeldata:
vrijdag 20 april 1979
zondag 22 april 1979
zaterdag 28 april 1979
zondag 29 april 1979
Verhaal:

Om een weddenschap met zijn vriend 'de rooie' te winnen, belandt de simpele brave vrijgezel Percy in Londen, na een voetbalmatch van Manchester United, zijn ploeg, bij de lichte Cyrenne.
De ganse avond maken we de perikelen mee van deze twee eenzamen, op zoek naar een beetje genegenheid, een vonkje liefde; elk voor zich een schijndroomwereld trachten op te bouwen.
De Engelse acteur-auteur Dyer laat Cyrenne zeggen: "de leugentjes die ik vertel, die heb ik nodig! De mensen die ik bedenk, zijn oude trouwe vrienden. Ik lach met ze, ik huil met ze".
Ook de naïeve Percy zegt ergens "ik spreek soms dagenlang met niemand. En als ik het doe, is het toch altijd weer over hetzelfde. Als ik thuis ben straks, is 't weer net zo… nooit eens iets anders… Ik had dat heerlijk gevoel… ik vond je zo geweldig… omdat ik zo alleen ben… zo verdomd alleen".
Met "Rattle of a Simple Man" (1961) schreef Dyer een stuk met een subtiliteit inzake humor en ernst, met een enorme psychologische diepte. Het geheel komt over op een prettige, geraffineerde manier.