Ingeblikt (Le Tourniquet)

Gespeeld tijdens het seizoen 1979-1980

Ingeblikt (Le Tourniquet)
Satire
Auteur:
Victor Lanoux
Regie:
Raf Lesage
Vertaling:
Fred Braeckman
Cast:
Aurel Decock
Eugène Delabie
Speeldata:
vrijdag 16 november 1979
zondag 18 november 1979
zaterdag 24 november 1979
zondag 25 november 1979
Verhaal:

Twee mannen duiken net op tijd onder in een afgedankte bunker om tot het besef te komen dat ze daar nu letterlijk twee unieke exemplaren zijn. Ze zijn de enige overlevenden van de algehele Universele Catastrofe. Twee mensen, Jean de slimme en Jacques, nou ja… Geen kans om te ontsnappen, en na korte tijd geen voedsel meer om in leven te blijven.
Primaire zorg is hoe in leven te blijven en er wordt heel veel over eten gesproken. Het noodzakelijke voedsel dat wordt begeerd, gesuggereerd, gesublimeerd, is het prisma waardoor alle reacties worden geleid en dat uiteindelijk heel scherp maar verrassend de karakters van de twee helden in het licht plaatst.
'Ingeblikt', met zijn geniaal-absurde dialoog, is een satire op de mens en zijn gedragingen, op het egoïsme van de enen en de slavernij van de anderen en op de menselijke agressiviteit. De auteur drijft de spot met diegenen die alles bezitten, alle voedsel voor zich opeisen, intelligent en gecultiveerd zijn en daarenboven de kunst bezitten om hun bezitsdrang in mooie woorden in te kleden.
Victor Lanoux brengt op een speelse, onweerstaanbare ludieke manier maatschappijkritiek. Berekening, wreedheid, handigheid, teloorgang… maar alles op een ontspannende en prettige manier voorgeschoteld.