Een dag uit de dood van Piet Snot (A Day In The Death Of Joe Egg)

Gespeeld tijdens het seizoen 1980-1981

Een dag uit de dood van Piet Snot (A Day In The Death Of Joe Egg)
Drama
Auteur:
Peter Nichols
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Vertaling:
Walter Kous
Cast:
Moniek Debels
Eugène Delabie
Mia Demeyere
Luce Premer (als gast)
Stefan Vancraeynest
Mieke Vanoverberghe
Speeldata:
vrijdag 13 februari 1981
zondag 15 februari 1981
zaterdag 21 februari 1981
zondag 22 februari 1981
Verhaal:

Het stuk confronteert de toeschouwer met het probleem van de gehandicapte kinderen. Hoe reageren de ouders en de omgeving op een dergelijke situatie? Is er een evolutie waar te nemen in hun houding?
Peter Nichols behandelt een probleem dat lange tijd taboe geweest is op een realistische manier, maar zodanig dat het publiek zich met het lot van de ouders betrokken voelt.
Een aangrijpend maar tevens (hoe eigenaardig het ook moge lijken) een komisch stuk.

De hele geschiedenis speelt zich af rond een echtpaar en hun mentaal gehandicapt elfjarig dochtertje. Zij is hun enig kind. Hun huwelijk zou men overigens wel geslaagd kunnen noemen; ze houden veel van elkaar en voelen zich tot elkaar aangetrokken. Zij heeft voor haar huwelijk nogal wild geleefd, maar ze heeft hem er alles van verteld en hij is de enige man die haar het geluk van de liefde gegeven heeft. Dit heeft hen tot nu toe bij elkaar gehouden ondanks de ellende om het kind. Voor haar komt er het schuldgevoel bij, ze denkt dat de toestand van het kind het gevolg is van haar vroegere uitspattingen. Toch weet ze haar verdriet beter te dragen dan haar echtgenoot, zij put uit haar warme liefde voor alles wat leeft de kracht om haar lot te aanvaarden. Hij is een zenuwpatiënt aan het worden, als leraar een onmogelijke mens, die zijn leerlingen als zijn natuurlijke vijanden beschouwt. Na een mislukte poging zijn kind te doden, laat hij zijn gezin in de steek.