De Zelfmoordenaar (The Suicide)

Gespeeld tijdens het seizoen 1999-2000

De Zelfmoordenaar (The Suicide)
Tragikomedie
Auteur:
Nicolai Erdman
Regie:
Jef Depaepe
Vertaling:
Wilfred Oranje
Cast:
Jo Barrezeele
Magda Callens
Eugène Delabie
Sylvia Delabie
Johan Depaepe
Ortwin Malfait
Gilles Mondy
Bart Opsomer
Simon Opsomer
Judith Remmerie
Caroline Taeckens
Simon Vancraeynest
Lien Vanden Broecke
Darline Vanneste
Marc Vanoutryve
Mieke Vanoverberghe
Trui Verbeke
Bavo Victoor
Speeldata:
vrijdag 12 november 1999
zaterdag 13 november 1999
dinsdag 16 november 1999
vrijdag 19 november 1999
zaterdag 20 november 1999
zondag 21 november 1999
dinsdag 23 november 1999
woensdag 24 november 1999
vrijdag 26 november 1999
zaterdag 27 november 1999
Verhaal:

Semjon is een onmondige, brave, kleine man, die al meer dan een jaar werkloos is. Samen met zijn vrouw en zijn dochter woont hij op een blokappartementje. Hij snakt naar een beetje aandacht en waardering, maar niets lukt.
Na de zoveelste echtelijke ruzie, denkt zijn vrouw dat hij zich, om aan zijn uitzichtloze situatie te ontsnappen, van kant wil maken. De buren worden ingeschakeld om hulp te bieden en de bal gaat aan het rollen…
Van zodra bekend wordt dat Semjon "zelfmoordplannen" heeft, dagen allerlei ontevreden mensen op die hem vragen, nu hij toch "van plan is" aan zijn leven een einde te maken, zich voor de "goede zaak" van kant te maken. Hún zaak natuurlijk.
Een intellectueel, een acteur, een middenstander, een priester, twee femmes fatales… allemaal strijken ze rond hem neer en wachten als gieren vol ongeduld om zijn kadaver op te peuzelen. Of de man nu eigenlijk dood wil of niet, doet niks terzake. Elke twijfel die hij nog heeft, proberen ze hem uit het hoofd te praten.
Zo verliest Semjon, die inmiddels de waarde van het leven heeft ingezien, meer en meer de greep op zijn eigen existentie, zelfs op zijn eigen dood. Alles lijkt al beslist, het wordt voor hem bijzonder moeilijk om nog te ontkomen aan de vernietigende tirannie van "het algemeen belang".