Spoken (Gengangere)

Gespeeld tijdens het seizoen 2000-2001

Spoken (Gengangere)
Familiedrama
Auteur:
Henric Ibsen
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Vertaling:
Boudewijn Vander Plaetse
Cast:
Martine Degraeve
Eugène Delabie
Sylvia Delabie
Bart Opsomer
Stefan Vancraeynest
Speeldata:
vrijdag 20 april 2001
zaterdag 21 april 2001
dinsdag 24 april 2001
vrijdag 27 april 2001
zaterdag 28 april 2001
zondag 29 april 2001
dinsdag 1 mei 2001
woensdag 2 mei 2001
vrijdag 4 mei 2001
Verhaal:

In 1881 schreef Ibsen één van zijn bekendste werken: 'Spoken' (een juistere vertaling van de titel luidt: 'zij die wederkeren') en gaf het als ondertitel: 'een familiedrama'. Sindsdien is het stuk niet uit het wereldrepertoire verdwenen.
Mevrouw Alving heeft ter herdenking van haar overleden man een tehuis voor mentaal gehandicapten laten bouwen en het stuk begint een dag vóór de plechtige inwijding van de gebouwen.
Pastoor Manders, een vroegere huisvriend, zal de plechtigheid leiden en komt daarvoor na jaren afwezigheid terug, evenals Alvings zoon Oswald, een jonge kunstenaar die in New York leeft. In vierentwintig uur zullen de 'spoken' uit het verleden opdoemen en de leugens aan het licht brengen.
Dat het stuk in een moderne versie nog steeds succes heeft is te danken aan twee factoren.
In de eerste plaats zijn de problemen die Ibsen aansnijdt actueler dan ooit: macht van het geld, hypocriete burgermoraal, incest, euthanasie… Maar ook de opbouw van het stuk houdt de hedendaagse toeschouwer tot de laatste zin in spanning: zoals in een thriller komen we beetje bij beetje de waarheid te weten tot ieder stukje van de puzzel op zijn plaats ligt.
Na 'Vijand van het volk' (in een versie van Arthur Miller) en 'Al mijn zonen' van Miller zelf, staat opnieuw een spannende klassieker op het repertoire!