Thuis

Gespeeld tijdens het seizoen 2001-2002

Thuis
Tragikomedie
Auteur:
Hugo Claus
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Cast:
Martine Degraeve
Eugène Delabie
Sylvia Delabie
Bart Opsomer
Mia Vanoutryve
Speeldata:
vrijdag 19 april 2002
zaterdag 20 april 2002
dinsdag 23 april 2002
vrijdag 26 april 2002
zaterdag 27 april 2002
zondag 28 april 2002
dinsdag 30 april 2002
woensdag 1 mei 2002
vrijdag 3 mei 2002
Verhaal:

Zoals de titel het zegt speelt het gegeven zich binnenskamers af in een huis te Kruishoutem dat eigendom is van de "zieke" mevrouw Vergote. Zij wordt verzorgd door het echtpaar Vandaele: hij is een gefrustreerde pallieter en zij een verbitterde vrouw. Hun huwelijk is vastgelopen. Wanneer zoon Rik terugkeert met zijn jonge, vrijgevochten vriendin Sonja, wekt dit bij Theo Vandaele allerlei verlangens op die een bizarre wending nemen.
"Thuis" werd op 30 september 1975 te Amsterdam opgevoerd in een regie van de auteur en lokte heel wat tegenstrijdige reacties uit omdat Claus ook hier weer taboes doorbreekt. Zoals in "Vrijdag" situeert hij zijn stuk in een kleinburgerlijk milieu in Vlaanderen en creëert hij een voor hem typisch Algemeen Vlaams dat zijn wortels heeft in het dialect van Kortrijk en omgeving. In tegenstelling tot "Vrijdag" is "Thuis" geen tragedie maar een tragikomedie: de hoofdfiguur en sommige situaties werken in geen ander toneelstuk van Claus zo op de lachspieren, maar naar het einde toe verkrampt de lach tot medelijden.
"Thuis" kunnen we situeren in de reeks van volkse stukken die onze belangrijkste toneelauteur heeft geschreven. Maar wie dieper wil graven, vindt er thema's in terug die constanten zijn in zijn gehele oeuvre: het verweven van dood en seksualiteit, het generatieconflict, het probleem van het ouder worden en de inwijding.